Dag 5 en 7. Het is officeel & bezoek tehuis - Reisverslag uit Hefei, China van Julie en Martijn Strockmeijer - WaarBenJij.nu Dag 5 en 7. Het is officeel & bezoek tehuis - Reisverslag uit Hefei, China van Julie en Martijn Strockmeijer - WaarBenJij.nu

Dag 5 en 7. Het is officeel & bezoek tehuis

Door: Martijn&Julie

Blijf op de hoogte en volg Julie en Martijn

03 September 2014 | China, Hefei

Inmiddels zijn we alweer 2 dagen verder sinds de laatste update. Twee bijzondere dagen weer, met veel indrukken en bijzondere momenten. Er is weer veel gebeurd en ik realiseer me ook nu weer dat het goed is om af en toe de dingen die er zijn gebeurd op te schrijven. Enerzijds natuurlijk om het thuisfront te informeren, maar anderzijds ook voor onszelf. Morgen is het pas een week geleden dat we uit Nederland vertrokken, maar door de vele gebeurtenissen van de afgelopen dagen voelt het vele malen langer. We merken ook dat het een zeer vermoeiende tijd is. Wel heel erg mooi om mee te maken, maar het vraagt wel wat van ons. Een strandvakantie lijkt me wel wat.... iets met witte stranden en palmbomen en drinken uit een kokosnoot met parapluutje. Situatie is nu echter iets anders. Een ietwat warme hotelkamer. Weliswaar met airco, maar die hebben we vanwege Qiang maar uitgezet. Hij is het immers niet gewend. Op tafel staat een blikje pils (met alleen maar Chinese tekens dus geen idee wat het precies is) warm te worden. En op de achtergrond geen geruis van de branding, maar het eeuwige geluid van de claxonnerende auto's. En wat maakt het dit allemaal waard? Twee heerlijke kids! Die liggen nu trouwens beide op één oor.

Gister was de dag van de officiële overdracht. We moesten terug naar hetzelfde registratiekantoor als waar de dag tevoren Qiang voor het eerst hebben ontmoet. Aangezien het een officiële gebeurtenis is, waren we netjes gekleed en gewapend met een cadeau voor dame van het registratie kantoor. Er werden ons een paar vragen gesteld, onder andere waarom we hadden gekozen voor een adoptiekind uit China. Uiteraard waren we voorbereid en werden keurig de sociaal wenselijke antwoorden opgesomd. De stempels en handtekeningen werden gezet, het cadeau overhandigd. Het is officieel! Wij zijn nu de ouders van Qiang. Al met al duurde deze "ceremonie" een stuk korter dan verwacht. Nog geen uur nadat we naar binnen waren gegaan stonden we alweer op de stoep. Dat gaf ons dus voldoende tijd om die middag nog wat te ondernemen.
We besloten om te gaan zwemmen. Voor Qiang de eerste keer. Het was dus voor hem bijzonder spannend. In eerste instantie zag hij het te water gaan ook nog niet zo zitten. We zien inmiddels een mannetje die heel duidelijk zijn mening laten weten. Het praten gaat nog niet, maar het heftig schudden of knikken van het hoofd (wat dus in China ook gewoon "nee" en "ja" betekent) wordt veelvuldig gebruikt. Zo ook in het zwembad. Een duidelijk nee werd afgegeven. Maar, na enig aandringen en eerst een tijdje voetje baden werd hij steeds dapperder. Niet lang daarna zat hij dan ook in het kleine badje te genieten. Even later gaf hij zelfs te kennen wel even in het grote bad te willen. In de armen van pappa en mamma - en met een brede lach was dit de eerste zwembad ervaring voor onze Qiang.
's Avonds besloten we om de kinderen uit te nemen naar wat waarschijnlijk wel een van de meest succesvolle restaurantketens is ter wereld... de McDonald's. Uiteraard is ook China hieraan niet ontkomen. Schaamteloos geven we toe dat dit voor Caitlin eigenlijk wel bekende kost is, maar voor Qiang zeker niet. De kipnuggets gingen er gretig in. Maar uiteraard was het speeltje uit de happy meal de echte gangmaker. Misschien niet heel voedzaam allemaal, maar het is goedkoop en je hebt twee blije kinderen. Wat wil je nog meer...

Het is woensdagochtend, 6:50uur als opnieuw de wekker gaat. Alweer tijd om op te staan. Vandaag gaan we naar het tehuis waar Qiang al die tijd heeft gewoond, in Chuzhou. Een rit van een kleine twee uur. Daarna rijden we nog een 80km verder om te kijken bij de plek waar hij vlak na zijn geboorte is achtergelaten in Ming Guang. Hij is achtergelaten bij de poort van het tehuis in Ming Guang en daar door de politie overgedragen. Hij was 6 dagen oud. Twee dagen later is hij verplaatst naar het tehuis in Chuzhou. En dat was dan ook onze eerste bestemming.

Na een rit van twee uur kwamen we aan bij het tehuis. We werden hartelijk ontvangen door de directeur van het tehuis en één van de begeleidsters. Qiang kende daar uiteraard goed de weg en liep vrolijk voorop, met de begeleidster naar binnen. Daar werd hij op zijn beurt hartelijk ontvangen door zijn vriendjes. Het tehuis staat goed aangeschreven, maar voor onze begrippen is er toch echt wel ruimte voor verbetering. We zagen twee grotere slaapzalen, met daarin zo'n 24 bedjes in rijen naast elkaar. Van onze gids vernamen we dat de kinderen nauwelijks buiten spelen. Dat bleek ook wel toen we eraan kwamen. Alle kinderen zaten binnen. Een deel van de kinderen zat of lag in het bedje te staren naar (n)iets. Een triest aanblik. Een harde realiteit. We hadden voor de kinderen wat snoepgoed, ballonnen en bellenblaas meegenomen. Ergens hoop je daarmee een lichtpuntje te zijn in een anders zo saaie dag voor deze kinderen.

Het was goed om de oude woonomgeving van Qiang met eigen ogen te aanschouwen. Maar, om eerlijk te zijn waren we ook wel blij dat we weer buiten stonden, in de "frisse" lucht - waar wij trouwens voor het eerst weer een stukje blauwe lucht konden waarnemen. Je zou het in de smog van Beijing en Hefei bijna vergeten.

We werden door de directeur uitgenodigd om met hem te lunchen. We werden als VIP behandeld. In alle glazen werd cola uitgeschonken, behalve in mijn glas (Martijn). Eerst dacht ik nog dat ik dan wel als laatste geserveerd zou worden, maar nee... de directeur had van onze gids vernomen dat ik graag een biertje lust, dus hij had voor mij bier geregeld.... Twee flessen bier (600ml) werden binnengebracht. Ik nam aan dat hij met mij een biertje zou drinken. Opnieuw een foute gedachte. Beide waren voor mij en werden ook direct geopend. En daar zat ik dan met 1,2 liter bier...

Een uitgebreide lunch werd geserveerd, met diverse heerlijke gerechten. In China wordt het eten echt met elkaar gedeeld. In het midden van de tafel wordt alles op een draaitafel uitgesteld. En dan is het niet zoals bij ons dat je alles op je eigen bord kwakt en naar binnen werkt. Je pakt iedere keer een "hapje" van wat er op dit moment langskomt. Uiteraard met stokjes.... Het was voor ons heel bijzonder om op deze manier "getrakteerd" te worden.
Na deze heerlijke lunch werd de rit vervolgd naar Ming Guang. Het tehuis was snel gevonden gelukkig. Het gebouw leek vrij nieuw te zijn. Bij de poort van het tehuis zat een wat oudere dame. wij vertelden haar onze reden van bezoek. Het bleek dat het gebouw in 2010 helemaal is vernieuwd. Dat was ook de reden waarom Qiang zo snel was overgeplaatst. Het bleek zelfs deze vrouw te zijn die hem naar Chuzhou had gebracht. Ondanks dat we ruim een uur extra hebben gereden om alleen maar een poort van een tehuis te zien, was het het zeker waard. Dat was de omgeving waar onze Qiang zijn "roots" heeft. Op de lange terugweg hadden we de tijd om het allemaal rustig te laten bezinken. De kinderen waren moe en vielen uiteindelijk ook beide in slaap. Opnieuw een indrukwekkende dag... Morgen even (weer) helemaal niets.

• 03 September 2014 - 19:49

Markjo:

Wow hee.... wat is dit op een prachtige manier geschreven!
    Zo beeldend dat je je zo goed kunt voorstellen wat jullie allemaal beleven zeg...

Die glimlach in het zwembad moet super geweest zijn voor jullie.
    Ondanks de ellende die jullie daar zien op gezette tijden hoop ik dat er nog genoeg mooie momenten te beleven zullen zijn.

Geniet er nog maar van en veel plezier!!

Markjo

• 03 September 2014 - 19:57

Martha Schenk:

Hallo Julie, Martijn, Caitlin en Qiang,

Wat hebben jullie veel indrukken te verwerken. Ik kan me voorstellen dat het net is of je er al weken bent.
    Grappig om te zien waar Qiang vandaan komt. Voor hem een geluk dat hij met jullie meegaat.
    Het lijkt heel goed te gaan met het contact. Hopen dat het zo door gaat.
    Een goede tijd verder.

• 03 September 2014 - 20:24

Daphne:

Wat Mark zegt... Zo mooi geschreven dat je het verhaal zelf ook bijna echt beleefd!
    Prachtig!

• 03 September 2014 - 21:36

Penelope:

Hey you four!!
    So, all done and dusted? Well when ya coming back then?
    Silke & Timo wanna play with Caitlin & Qiang.
    快樂
    Penelope

• 03 September 2014 - 21:41

Jossie:

hee gosert, ik zou maar doorgaan met schrijven. het is net of ik erbij ben als ik het lees. in iedergeval veel plezier daar nog en geniet ze van jullie aanwinst.
    Jossie

• 03 September 2014 - 21:57

Gerard En Riek Van Beek:

Hallo buurtjes, Iedere dag kijken we of er nieuws is. Wat een mooi verhaal weer, en wat maken jullie veel mee. Het is erg fijn dat we dit alles op deze manier met jullie kunnen meebeleven. Grappige voorvallen, maar ook die dingen die ons in het verre Nederland echt ontroeren. En wat een mooie foto's, prachtig om naar te kijken. We wensen jullie viertjes alle goeds weer voor de komende dagen. Geniet ervan, dit is zo bijzonder! Lieve groetjes en tot het volgende bericht. Gerard en Riek

• 03 September 2014 - 22:12

Dina Zelhorst:

Hallo Martijn en Julie, wat leuk dat jullie zo vaak wat schrijven, voor jezelf voor later maar voor ons mooi om zo mee te kunnen leven. Veel indrukken en wat spannend om te ontdekken wat Qiang allemaal weet en hoe hij reageert op dingen. Voor Caitlin ook best een pittige ervaring lijkt me om jullie te moeten delen. Ik kijk uit naar een volgende schrijven en goede dagen samen. Groet van ons allen.

• 03 September 2014 - 22:51

Marjolein:

Veel hoor, wat jullie allemaal meemaken in korte tijd. Je ziet ernaar uit, en je doet het natuurlijk ook als je ervoor staat (misschien voelt het ook niet als veel), maar tjonge, het is niet niks! Van de een op de andere dag een grote zoon, die je helemaal moet leren kennen en die al een duidelijk eigen willetje heeft! En Caitlin, die op haar eigen manier went. En het jongetje zelf, dat ook nog niet weet wat het overkomt waarschijnlijk. En dan jullie geluk met het ontvangen van je kindje! Want je bent eigenlijk opnieuw bevallen, samen! Drukke kraamtijd in verhouding, lijkt me! Ik vind het fijn om op deze manier met jullie te kunnen meelezen en meeleven. Als er een update is, zien we dat steeds via Facebook en de mail en kunnen we inloggen. Dank jullie wel, dan kunnen we jullie hopelijk goed ontvangen als jullie er weer zijn. Voor nu heel goede dagen (weken?) daar in China! Veel liefde voor Quiang en Caitlin!

• 04 September 2014 - 06:56

Elsmieke:

Fijn te lezen dat het goed gaat, en Quiang nu officieel jullie zoon is!

• 04 September 2014 - 08:53

Christine:

Hoi Martijn en Julie,
    Wat indrukwekkend allemaal om te lezen. Heel veel sterkte met het verwerken van dit alles. Mooi om te lezen hoe jullie dit als gezin allemaal meemaken.
    Alle goeds
    Groetjes Chrsitine

• 04 September 2014 - 10:37

Kitty Bouman:

Gefeliciteerd met de adoptie van jullie zoon en broer Qiang. Ik wens jullie heel veel geluk samen.
    Fijn om jullie verhalen te lezen. Groetjes vanaf de Faunalaan.

• 04 September 2014 - 13:13

Joyce :

Gefeliciteerd nu is het echt!!! Jullie zijn voor de tweede keer papa en mama geworden en caitlin is nu GROTE ZUS!!!
    Ondanks alle heftige momenten hoop ik dat jullie ook met volle teigen genieten van dit nieuwe wonder.
    Geniet van elkaar en tot de volgende update !
    Liefs joyce

• 04 September 2014 - 14:39

Fran:

Ik lees en reis mee. Zelfs de spanning is te voelen. Wat mooi zeg. En fijn dat het zo goed gaat. Geniet van jullie vrije dag!

• 04 September 2014 - 20:22

Desirée:

Wat mooi om jullie verhaal op deze manier mee te kunnen beleven en de foto's maken het helemaal compleet! Ik wacht het volgende blog af....

Hartelijke groeten, Desirée

• 04 September 2014 - 23:41

Willem:

Martijn, Julie en kinderen,

Het is leuk om jullie avonturen te lezen. Ik had van mijn zwager en schoonzus al eens het een en ander meegekregen toe ze hun dochter (inmiddels 16 jaar oud) gingen ophalen.

Willem

• 05 September 2014 - 14:51

Ineke Grakist:

Wat een indrukken en belevenissen voor jullie en wat leuk voor ons het allemaal te lezen.Mooi verhaal van Qiang in het zwembad,
    Hopelijk kunnen jullie zo nu en dan goed uitrusten.
    Geniet van elkaar.
    Hartelijke groet
    Ineke

• 10 September 2014 - 21:25

Marcel:

leuk om te volgen en wat een verhaal :) . geniet ervan!

Groet,

Marcel